A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Заступник Міністра приїздив до нас… на розвідку

Дата: 07.03.2017 13:09
Кількість переглядів: 920

 Фото без опису Минулої суботи на Коропщині побував  заступник Міністра  охорони здоров’я України О.В. Лінчевський. Відвідати  провінційний район його спонукало звернення  депутатів районної ради, в якому йдеться про  необхідність збереження профілю  Коропської районної лікарні, яке заступнику Міністра передав селищний голова Віктор Журавель і запросив  відвідати нашу громаду.

  Реформування  медичної галузі в Україні проходить дуже складно, а для  нас, Коропщини, дуже боляче і тривожно.  Одним із ключових  пунктів медичної реформи є створення госпітальних округів. Навколо цього питання довго варилася вода з приводу і кількості округів  на Чернігівщині, і  з приводу того, де саме вони будуть розміщені. І хоча наш район хотів і  районна влада робила певні кроки, аби госпітальний округ був у Мені, бо вона і ближче, аніж Корюківка, і транспортне сполучення до Мени налагоджене, але… Нашу думку  і вагомі аргументи  на верхах не почули. Наразі маємо  проект  розпорядження Кабміну, в якому прописано, що на Чернігівщині буде чотири госпітальні округи із центрами у  Чернігові,  Ніжині, Прилуках і Корюківці,  до складу якої, вочевидь,  будемо входити і ми. 

  Є  ще одне вкрай життєво важливе для нас  питання, яке медична реформа винесла на порядок денний, -  це  збереження  профілю  Коропської центральної  районної  лікарні. Адже неодноразово звучало, що райлікарні, які  поза центрами округів, будуть планового лікування, які не передбачають   надання екстреної  і ургентної допомоги,  а значить,  без хірургії і реанімації.

    Останньої сесії, що відбулася 28 лютого,  депутати районної ради прийняли звернення до керівництва держави та області про необхідність збереження профілю нашої лікарні. Наступного дня  у Чернігові відбулася нарада з питань реформування медицини,  на якій був присутнім і  Коропський  селищний голова  В.І.Журавель. Він і передав цей документ заступнику Міністра  охорони здоров’я України.  А вже через пару днів, у п’ятницю під вечір, отримав дзвінок із Києва: «Завтра чекайте у гості заступника Міністра». 

  Поважного гостя  при в’їзді у містечко зустрічали заступник райради В.М.Дворецький, в.о.голови РДА В.П.Саволєй та селищний голова В.І.Журавель. Приємно здивувало інше: швидке реагування заступника Міністра на отримане звернення від наших районних депутатів: у середу документ передали, а через два дні О.В.Лінчевський був у Коропі.

Фото без опису

  Завдання заступника міністра вивчати життєдіяльність  медичного закладу, то наша мета - переконати   міністерського гостя у тому, що районна лікарня для Коропщини – це життєво важливий  об’єкт: якщо її у нас не буде, у тому вигляді, як я, - наш народ приречений. І  представники влади для  переконання пустили у хід  усі вагомі аргументи. Дістали карту  області: показали, де знаходиться Коропщина,  і де та Корюківка,   аж за 90 км від нас,  а якщо  треба добиратися  із далекого села, то   мусиш подолати  цілих 130 кілометрів. І це за відсутності транспортного сполучення.  Тож  про яку доступність медичних послуг і оперативність можна говорити, коли до госпітального округу треба їхати дві години, а то і більше? До того ж щільність населення на Коропщині  одна із найнижчих в області. Інший  важливий момент: чи кожен із пенсіонерів, яких у  районі до 50 відсотків,  маючи мізерну пенсію, буде їхати аж тридев’ять земель до лікаря в Корюківку. Словом, аргументів на користь збереження  профілю лікарні озвучено було багато.

   Те, що нашу лікарню закривати не будуть, це факт, а ось якою вона буде у найближчій перспективі,  наразі  ще невідомо.

   Міністерство цікавить тільки якість надання медичної допомоги.

Фото без опису

  Так, колесо  медичної реформи закрутилося, куди воно закотиться, час покаже, аби тільки не було гірше. Хочеться в це вірити. Та є, відверто кажучи, побоювання, що складуться такі обставини і умови, що заведуть лікарню у глухий кут. Самотужки ж, громадою, лікарню ми навряд чи  витягнемо, як би того не хотіли…

 

За інформацією редакції «Нові горизонти»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь